Kuka pelaa aikuisen kanssa?

Nykyään kaiken pitäisi olla laadukasta ja tarkoin mietittyä. Itsensä kanssa, vanhempien kanssa, kavereiden kanssa vietetään laatuaikaa. Kaikella tekemisellä pitäisi olla merkitys ja se jaetaan hetkessä koko maailman kanssa.

Aikaa pitää työn tekemisen lisäksi löytyä opiskeluun, rahan pitää riittää pakollisten kulujen lisäksi ulkomaan matkailuun ja auto pitää vaihtaa aika ajoin edellistä parempaan malliin. Aikaa perinteiseen sohvalla löhöilyyn on vaikea löytää tämän kaiken keskellä.

Ihmiset elävät tietynlaisessa oravanpyörässä, jossa jokaisen tulisi tehdä ja elää tietyn kaavan mukaan. Toisaalta tämä tuo turvallisuutta ja selkeyttä elämään, mutta välillä on virkistävää kurkistaa myös laatikon ulkopuolelle. Tekee hyvää tarttua asioihin, joista itse haaveilee, eikä tehdä juuri niin kuin meidän oletetaan tekevän.

Lapsellinen aikuisena

Elämä menee kutakuinkin sitä rataa, että: leikkiminen, opiskelu, valmistuminen, työpaikka, naimisiin ja loppuelämä. Elämän alkutaival tuntuu etanamaisen hitaalta ja loppu on kuin silmänräpäys. Opiskelujen jälkeen pyritään siihen, että elämä on laadukasta ja tarkoituksenmukaista.

Perheen saanut aikuinen laskeutuu lapsen tasolle ja monenlaiset leikit tulevat tutuksi. Tämä on ehdottomasti elämän parhaimpia rikkauksia, mutta voiko aikuinen leikkiä tai pelata myös itsekseen? Minkälainen pelaaminen on sallittua ja hyväksyttävää nykyaikana?

Suomalaisten elämään on kuulunut aina pelaaminen ainakin jossain muodossa. Muistoihin mahtuu varmasti polttopallo, nurkkajussit, ensimmäiset tietokoneelta löytyvät tetrikset ja myöhemmin Super Mario. Teknologian kehityksen mukana on pelaaminen saanut aina erilaisen muodon.

Videopelaaminen kantaa tietyllä tapaa huonoa mainetta mukanaan yhä edelleen. Toisaalta se on ihan ymmärrettävää, koska osa pelaajista käyttää liian suuren osan ajastaan niiden parissa. Voisiko videopelit ja erilaiset mobiilipelit olla kuitenkin aikuisille sallittu tapa pelaamiseen?

Videopelit vs. mobiilipelaaminen

Monesta suomalaisesta kodista löytyy laitteet videopelaamiseen. Markkinoilta löytyy tuhansia eri pelejä niillä pelattavaksi. Tämä on erityisen suosittua etenkin nuorten keskuudessa, mutta oma pelivalikoima löytyy myös aikuisten makuun.

Suurimmassa suosiossa on erilaiset sota- ja urheilupelit. Ne ovatkin erittäin viihdyttäviä niin yksinpelinä kuin kavereiden kanssa. Tietyllä tapaa nämä pelit sopivat illanistujaisiin viihdykkeeksi. Ainakin siinä tapauksessa, että kaikki vieraat viihtyvät pelaamisen parissa. Näin saadaan jutustelun keskellä pientä turnajaistunnelmaa, kun kisaillaan toinen toistaan vastaan. Yksi haaste tässä on se, että videopeleihin voi osallistua vain rajoitettu määrä kerralla pelaamaan ja se on mahdollista vain tietyssä paikassa. Videopelaamiseen tarvittavat laitteet on suhteellisen isoja, joten ne on yleensä sijoitettu yhteen pysyvään paikkaan.

Videopelien pelaamisessa mobiililaitteilla on omat haasteensa, sillä niissä on rajoitettu määrä muistia ja toimintakapasiteetti on huomattavasti tietokoneita pienempi. Teknologian kehityksen myötä se on tehty toki mahdolliseksi. Monet mobiilipeleistä toimii jo nyt ongelmitta vähän vanhemmillakin laitteilla. Videopeleistä tuodaan jatkuvasti markkinoille myös mobiiliversioita. Sillä mahdollistetaan se, että pelejä voi pelata kaikkialla missä nettiyhteys on mahdollinen. Niiden pelaamiseksi pitää ladata erillinen sovellus ja pelaaminen yleensä vaatii uuden ja laadukkaan mobiililaitteen. Juurikin tästä syystä videopelien pelaamisen siirtyminen mobiililaitteille ottaa vielä hetken, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta panostaa kalliiseen puhelimeen tai tablettiin. Videopelaaminen antaa täysin uuden ulottuvuuden ja kokemuksen, kun niitä pelataan

Mobiilipelejä aikuiseen makuun

Matka matopeleistä moderneihin videopeleihin on ollut yllättävän nopea. On hämmästyttävää, miten upeita toimintoja nykyisiin peleihin on pystytty lisäämään kun muistelee hetkiä, jolloin pyrittiin saamaan parhaat pisteet täyttämällä koko postimerkin kokoinen ruutu madolla.

Nopeita ja ihan mukavia pelejä löytyy tuhansia sovelluskaupoista, verkkoselaimien kautta löytyy esimerkiksi uudet kasinot ilman rekisteröitymistä ja puhelimen tai tabletin mukana tulee automaattisesti muutamia pelejä. Nämä toimivat loistavasti pienten hetkien viihdykkeenä.

Siinä tapauksessa, että etsit pelejä joiden parissa voi viettää vähän pidemmän ajan, niin kannattaa tutustua videopelien mobiiliversioihin. Parasta näissä on se, että pelata voi oikeastaan missä vain. Monista videopeleistä on tuotu markkinoille myös mobiiliversiot, kuten sotapelit Call of Duty ja Pubg.

Sotapelit ja sen tyyliset strategiapelit on suunnattu nimenomaan aikuisille. Näiden seurassa voi viihtyä hieman pidempiä aikoja, sillä yksi peli on kestoltaan noin 30 minuuttia. Pelaajan ei tarvitse olla mikään tappelun ja sodan ihailija, vaikka viihtyisi juuri näiden pelien parissa.

Omalla mielenkiintoisella tavalla pelissä on kyse yhteistyöstä ja siitä kuka pelaajista löytää nerokkaimman tavan vastustajan kaatamiseksi. Vastustajan tappamisesta tai loukkaamisesta ei ole tehty millään lailla ihailtavaa. Pelaaminen ei vain olisi yhtä viihdyttävää, jos se olisi sijoitettu vaikka keittiöön kokkisodaksi.

Parhaimmillaan videopelaaminen tai mobiilipelaaminen tarjoaa mahdollisuuden uusien ihmisten tutustumiseen, koska niitä voi pelata myös joukkueena. Tämä tarjoaa ujolle ihmisille loistavan mahdollisuuden tutustua muihin saman mielenkiinnon kohteen kautta. Kun pelaamisen osaa pitää järkevissä rajoissa, niin se on todella hyvä harrastus.

Jos videopelien harrastaminen ei kuulosta omaan korvaan hyvältä, niin asian voi myös muotoilla kertomalla harrastuksiin kuuluvan e-urheilun. Tämä saa asian kuulostamaan juuri siltä, kuin pitääkin - eli laadukkaalta vapaa-ajan viettämiseltä!