Kaikkien aikojen yksi suosituimmista biljardin muodoista on ultimaattinen kasipallo

Lukemattomia viihtyvyyden sekä hauskanpidon hetkiä tarjoilee iät ja ajat pelisaleissa paikkaansa pitänyt kasipallo. Biljardin juurien arvellaan ulottuvan jopa 1400-luvulle asti. Poolin alalajeja ovat muun muassa kasipallo, ysipallo ja kymppipallo. Kotimaamme tarjoaa kaikentasoisille biljardinpelaajille aika hyvät lähtökohdat, sillä paikkoja joissa voi pelata on todella runsaasti. Suomessa on myös hyvät etenemismahdollisuudet lajissa, sillä biljardin parista löytyy useita eri järjestöjä sekä harrastusryhmiä.

Kasipalloa pidetään yhtenä biljardin sekä poolin alalajeista. Tämän pelin tavoitteena on pussittaa lyöntipallon avulla viisitoista kohdepalloa pöydän reunoilla oleviin pusseihin.

Biljardipöytä jaetaan pituussuunnassa alalinjaan sekä aloitus, eli ylälinjaan. Pallojen kolmion tulee olla sijoitettuna alalinjan keskelle, niin sanottuun alapisteeseen.

Pelin aloituksessa pallojen tulee olla tietynlaisessa järjestyksessä siten, että pallot asetetaan pakkaan kolmiolla pöydän alapäähän niin, että musta kasipallo on pakan keskellä, eli kolmannella rivillä. Toisessa alakulmassa tulee olla yksivärinen pallo, toisessa taas raidallinen pallo.

Yksi molemmista väreistä tulee olla kolmion alimman rivin kulmapalloina. Muut pallot voidaan asettaa kolmiossa satunnaiseen järjestykseen. Valkoista palloa käytetään lyöntipallona, jolla toisen pelaajan on pussitettava pallot 1-7:ään ja toisen 9-15:sta. Pelaaja jatkaa niin kauan, kuin hän pystyy hyväksytysti pussittamaan oman ryhmänsä palloja.

Se kumpi on ensin saanut pussitettua kaikki omat pallonsa, sekä sen jälkeen pallon numero 8, on voittaja.

Myös kaikki uudet nettikasinot 2021 tarjoavat laajasti biljardin pelaamiseen eri vaihtoehtoja, joihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Aloituslyönnin säännöt

Kasipalloa pelattaessa pelin aloitukseen kuuluu tietynlainen struktuuri. Aloituslyönti tulee lyödä viivan kohdalta. Aloituslyönnillä on myöskin lyötävä ainakin neljä kohdepalloa valliin tai vaihtoehtoisesti pussittaa yksi pallo. Mikäli pelin aloittaja saa numeroidun pallon mihin tahansa pussiin, niin aloituksen tehnyt saa jatkaa peliä. Jos mikään numeroitu pallo ei mene pussiin, tällöin toinen pelaaja saa vuorostaan lyöntivuoron. Ensimmäinen aloituksen jälkeinen pussiin mennyt pallo määrittää kumpia palloja sinä lyöt ja kumpia vastustaja.

Aloituslyönnin jälkeen pelaajan tulee myös kertoa, mihin pussiin aikoo lyödä ja minkä pallon. Kuten esimerkiksi; viitonen keskelle. Lyöntivuorossa olevalla pelaajalla on vapaus valita kohdepallonsa niin kauan, kun yhtään palloa ei ole mennyt pussiin. Jos aloituslyönnillä menee pussiin useampia palloja – sekä koko- että puolivärisiä – pelaaja saa valita, kumman ryhmän valitsee. Valinnan jälkeen hänen on maalattava sekä pallo että pussi. Vasta seuraavan ja pussitetun pallon jälkeen pienet tai isot pallot määräytyvät pelaajan kohdepalloiksi kyseisessä erässä.

Robin Hull – yksi suomen tunnetuimmista snookerpelaajista

Myös Suomi on onnistunut saamaan näkyvyyttä sekä menestymistä kansainvälisissä kilpailuissa. Kotimaamme yksi kaikkien aikojen parhaimmin menestyneistä kilpailijoista on Robin Hull. Hän on toistaiseksi ainut suomalainen snookerammattilaisten Main Tourilla esiintynyt pelaaja. Robert Hull on voittanut Euroopan mestaruuden kahdesti uransa aikana, ensimmäisen vuonna 1997 ja toisen vuonna 2013. Maailmantilastoissa Robin on yltänyt parhaillaan 31:ksi.

Robinin uran kehitystä sekä kilpailuihin osallistumista varjostivat usean eri vuoden ajan moninaiset terveysongelmat. Hän on kärsinyt niin vakavista korvasairauksista kuin myös aivojen keskushermoston toiminnan häiriintymisestä, jotka vaikuttivat suuresti hänen uransa hiipumiseen. Näistäkin huolimatta hänet valittiin vuonna 2006 Vuoden parhaaksi Biljardinpelaajaksi.

Miksi aloittaisit biljardin pelaamisen?

Biljardi on lajina rauhallinen sekä paljon keskittymistä vaativa laji. Lisäksi varsinkin ammattilaispeleissä vaaditaan kylmiä hermoja, tarkkuutta sekä strategiaa. Biljardi onkin paljon enemmän mentaalinen kuin fyysinen laji.

Biljardissa on lukemattomia hyviä puolia, jotka kannattaa ehdottomasti kääntää hyödyksi. Ensinnäkin sen aloittamiskynnys on erittäin matala, lisäksi se soveltuu pelattavaksi kaiken ikäisille. Biljardi on halpa harrastus, jossa on ympäri maailman hyvät harrastusmahdollisuudet. Kun pelaamiseen pääsee oikein kunnolla sisälle, se alkaa ihan huomaamattakin kehittämään keskittymistä, koordinaatiokykyä sekä kärsivällisyyttä. Paras tulos tulee aikaan pitkäjänteisestä harjoittelusta.

Oikeastaan jokaisella on käsissään rajattomat kehittymismahdollisuudet, lisäksi se tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin, sekä ylläpitää sosiaalisuutta. Biljardi ei ole myöskään kelistä riippuvainen, mikä takaa erinomaisen mahdollisuuden ympäri vuoden treenaamiseen. Tämä laji on myös hyvin tunnettu maailmalla, biljardin kansainvälisenä kattojärjestönä toimii World Pool-Billiard Association. Heidän vastuullaankin onkin monien kansainvälisten kilpailuiden organisoiminen.

Meillä Suomessa puolestaan biljardin kattojärjestönä toimii Suomen biljardiliitto Ry, joka järjestää muun muassa biljardilajien SM-kilpailuja.