Mikä on turvallisin verkkoselain?

Internet on oleellinen osa nykypäivää ja sitä käytetään lukuisiin tarkoituksiin. Tarjolle on tullut runsaasti erilaisia verkkoselaimia, joista kuluttajat voivat valita itselleen mieluisan vaihtoehdon. Mutta mikäli on todellisuudessa se kaikista turvallisin verkkoselain? Tätä tärkeää aihetta pohdimme tänään hieman tarkemmin.

Verkkoselaimet vertailussa

Kun etsitään kaikista turvallisinta verkkoselainta, on selvitettävä, mikä tarjolla olevista selaimista tarjoaa parhaimman mahdollisen tietoturvan juuri omalle laitteellesi, muista toiminnoista kuitenkaan liikoja tinkimättä. Oikean selaimen valinnalla on nimittäin erittäin oleellinen rooli saamaasi internetin käyttökokemukseen.

Niin kuluttajat kuin myös yritykset käyttävät internetiä nykyään useisiin arkipäiväisiin toimintoihin, jonka lisäksi se tarjoaa myös paljon muuta. Esimerkiksi viihdeteollisuus on siirtynyt näkyvästi verkkoon erilaisten striimipalveluiden ja pelialan johtamana. Muun muassa moderni live casino, joka tarjoaa laadukasta pelattavaa nykypäiväisen video-striimin säestämänä, on nykyään usealle kuluttajalle tuttu kokemus.

Käytti internetin palveluita sitten arkipäiväisten asioiden hoitoon, viihteeseen tai mihinkään muuhun, on turvallisuus aina erittäin tärkeässä roolissa, koska verkossa käsitellään runsaasti käyttäjien henkilökohtaisia tietoja ja dataa, joka on kyettävä turvaamaan. Tietoturvan ja haittaohjelmien estämiseksi turvallisen verkkoselaimen valinta on erittäin tärkeää.

Parhaita selaimia vertaillessa esiin nousee neljä vahvaa haastajaa, nimittäin Google Chrome, Mozilla Firefox, Applen Safari sekä Microsoft Edge. Näihin tutustumme nyt hieman tarkemmin.

Google Chrome

Google Chrome on jo pitkään ollut usean kuluttajan ykkösvalinta ja joinakin vuosina sen käyttäjämäärät ovat olleet peräti 80% kaikista selaimista. Se tarjoaa hyvin kattavan tietoturvan, jonka ansiosta selaimen käyttö on turvattua ja luotettavaa. Kyseinen verkkoselain muun muassa varoittaa käyttäjiä, mikäli heidän sähköpostinsa on joutunut tietomurron kohteeksi, jonka lisäksi se myös estää useita vaarallisia verkkosivuja ja sisältöä. Tämä selain on useissa vertailuissa noussut kuluttajien ykkösvalinnaksi.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox on yksi pitkäikäsimmistä edelleen käytössä olevista selaimista. Tämä suosittu selain näki päivänvalon jo 20 vuotta sitten ja on sinnitellyt yhtenä markkinoiden suosikeista aina siitä lähtien, päivittäen kuitenkin turvastandardejaan hyvin väliajoin. Tämä kyseinen selain tarjoaakin nykyään erittäin kovan tietoturvan kuluttajille ja se varoittaa käyttäjiään mahdollisista haittaohjelmista erittäin selkeästi. Tämän lisäksi se tarjoaa myös toimivan ja hyvin omiin tarpeisiin muokattavan käyttökokemuksen, joka pelittää melko nopeasti useilla eri laitteilla.

Microsoft Edge

Microsoft lanseerasi uuden, entistä turvallisemman vastauksensa verkkoselaimien kirjoon joitakin vuosia sitten, jonka jälkeen Edgestä on tullut yhtiön kaikkien laitteiden vakioselain. Tämä suosittu selain on turvallisuudeltaan melko samaa tasoa kuin esimerkiksi Google Chrome, joka ei sinänsä yllätä, koska kyseinen selain käyttää itseasiassa Chromen kehittämää Chromium-pohjaa. Edgessä ja Chromessa on kuitenkin myös huomattavia eroja käytettävyydessä, sillä Microsoftin vastaus on hieman Googlen selainta kevyempi ja nopeammin latautuva, ja monien kuluttajien mielestä se soveltuu tietyille laitteille Google Chromea paremmin.

Safari

Yksi laitevalmistajien jättiläisistä, Apple, on tarjonnut käyttäjilleen oman selaimen jo useita vuosia. Safari on erittäin vakaa ja nopeasti latautuva selain, joka toimii hyvin sekä tietokoneella että mobiililaitteilla. Safarin turvallisuus noudattaa Applen vahvoja standardeja ja selain tarjoaakin runsaasti erilaisia asetuksia oman tietoturvan suojelemiseksi. Käyttäjillä on muun muassa mahdollisuus laittaa päälle tietojenkalastelun esto, selata verkkosivuja yksityisesti ja tyhjätä tallennetut tiedot selaimesta hyvin väliajoin. Tämä on todella toimiva ja turvallinen valinta niille kuluttajille, jotka suosivat Applen laitteita.

Loppupäätelmiä ja tulevaisuuden pohdintaa

Se, mikä on kaikista turvallisin verkkoselain, on todella monimutkainen kysymys, koska tähän vaikuttavat useat eri tekijät. Tässä artikkelissa esitellyt neljä suosittua vaihtoehtoa ovat kuitenkin vuosi toisensa jälkeen nousseet useiden arvostelujen ykkösiksi ja ne ovat myös käyttäjien keskuudessa suurimmassa kulutuksessa.

Eri selaimet käyttävät hieman eri pohjia, mikä tulee tietoturvaan, joten niistä jokaiselta löytyy omat hyötynsä ja haittansa. Tunnetut selaimet on kuitenkin varustettu nykyaikaisten turvastandardien mukaisesti ja niitä päivitetään tarvittavin väliajoin, jotta kuluttajien henkilökohtainen data ja laitteet pysyvät turvattuina. Kun turvallisuutta tuetaan vielä esimerkiksi virustentorjuntaohjelman avulla, on yleisimpien selainten käyttö suhteellisen turvallista. On hyvä huomioida, että myös oman laitteen valinnalla on aina oma osansa selaimen käyttökokemusta ajatellen, joka tottakai vaikuttaa kuluttajien päätökseen oleellisesti.

Sitä, mihin suuntaan nämä kolme laadukasta selainta tulevat tulevaisuudessa kehittymään, on vaikea tässä vaiheessa sanoa, mutta jos katsotaan taaksepäin, on näiden verkkoselaimien kehitystä jatkettu ahkerasti, jonka lisäksi niitä on päivitetty vuosien varrella vastaamaan uusiin tietoturvariskeihin, ja tämän kehityksen voisi olettaa jatkuvan myös tulevaisuudessa.