Pelejä ihmisille, jotka tykkäävät pulmien ratkaisusta

Maailma on täynnä toinen toistaan kiehtovampia ja haastavampia toimia ja tehtäviä. Ihmiskunta on aikojen alusta saakka ollut kiinnostunut ratkomaan ongelmia kaikenlaisilla keksinnöillä ja oivalluksilla. Niinpä ei ole mikään ihme, että myös erilaiset pulmapelit ovat erittäin suosittuja. Niissä pelaajat pääsevät hieromaan aivonystyröitään ja leikkimään oman elämänsä neropatteja!

Jos olet henkilö, joka tykkää pulmien ratkaisusta, niin olet tullut aivan oikeaan paikkaan. Me nimittäin esittelemme artikkelissamme hauskaa ajanvietettä juuri sinunlaisillesi pulmahulluille!

Sanaristikot

Kun puhutaan pulmien ratkomisesta, tulee varmastikin monilla mieleen saman tien sanaristikot. Sanaristikoissa henkilön tehtävänä on keksiä, mikä sana ruudukkoon mahtaa kuulua. Yleensä vinkiksi annetaan vain yksittäinen sana tai kuva, josta pitäisi saada johdettua oikea ratkaisu.

Sanaristikoiden historia ulottuu yllättävänkin kauas. Ensimmäisen kerran ristikkoa tarkoittava englanninkielinen termi “cross word puzzle” esiintyi ilmeisesti yhdysvaltalaisessa St. Nicholas -nimisessä aikakauslehdessä vuonna 1873. Vain 17 vuotta myöhemmin vuonna 1890 italialaisen aikakauslehti Il Secolo Illustrato della Domenican tiedetään julkaisseen oman ristikkonsa. Sitä emme osaa sanoa, millaisia nämä ristikot tarkalleen ottaen olivat, mutta ilmeisesti niitä voidaan pitää nykyisten ristikoiden esi-isinä.

Tänä päivänä ristikoita löytyy aika lailla kaikkialta. Niitä on paitsi edelleen aikakauslehdissä ja sanomalehdissä, myös netissä ja täysin omissa, kokonaan ristikoille omistetuissa lehdissään.

Sudoku

Toinen todella laajasti tunnettu pulmien ratkaisuun perustuva peli on Sudoku. Joku voisi herkästi luulla, että kyseessä olisi esimerkiksi sanaristikkoa valtavasti vanhempi peli, joka on nimensä perusteella peräisin jostakin Kiinan muurin rakentamisen ajoilta. Oletus on kuitenkin väärä, sillä ensimmäinen sudoku on nykytiedon mukaan julkaistu itse asiassa vasta vuonna 1979, ja sekin tapahtui Yhdysvalloissa. Aasialaisen nimensä sudoku sai Japanista, johon se levisi pian Yhdysvaltojen jälkeen.

Sudokut koostuvat useista toistensa sisällään olevista neliöistä, joista jokaisessa on tehtävänä käyttää samaa numeroa vain kerran. Mitä enemmän sisäkkäisiä neliöitä ja numeroita on mukana, sitä hankalammaksi sudokun tekeminen muodostuu. Usein sudokun joutuu aloittamaan alusta, jos yhdessäkin kohtaa on tapahtunut pienikin virhe.

Sudokuja – aivan kuten ristikoitakin – julkaistaan nykyään niin sanomalehdissä kuin täysin omillaankin.

Tetris

Seuraavaksi siirrytäänkin sitten hieman muualle paperin ja lehtien maailmasta. Tetris nimittäin on konsoli- ja tietokonepeli, joka tunnetaan yhtenä maailman kautta aikain suosituimmista peleistä. Tetriksessä on tavoitteena luoda yhtenäisiä palikkakasoja eri kokoisia putoavia palikoita siirtelemällä ja kääntelemällä.

Tetris on alun perin venäläistä – tai tarkemmin ilmaistuna neuvostoliittolaista – alkuperää. Peli julkaistiin ensimmäinen kerran vuonna 1984, kun sen kehitti vuonna 1956 syntynyt insinööri nimeltään Aleksei Pazitnov. Pazitnov on myöhemmin kertonut jääneensä tulevaan hittipeliinsä koukkuun jo ennen sen julkaisua.

Tetris on ensimmäisen versionsa jälkeen saanut varmasti satoja eri versioita. Peli on julkaistu paitsi lähes kaikille nykykonsoleille, myös lukuisina eri elektroniikkapeliversioina. Alkuperäinen mustavalkoinen palikkaversio on saanut rinnalleen myös lukuisia kolmiulotteisia ja merkittävästi alkuperäisestä poikkeavia versioita.

Kolikkopelit

Kolikkopelit ovat listallamme ehkä hienoinen outolintu. Valtaosa kolikkopeleistä pohjautuu nimittäin täysin tuuriin, eikä niinkään tarkoituksenmukaiseen ongelman ratkaisuun. Silti kolikkopeleissä on selvä pulman ratkaisua muistuttava elementti, sillä tavoitteena on saada useita kuvioita sisältävät symboli-rullat loksahtelemaan mahdollisimman hyvin kohdalleen isojen voittoyhdistelmien toivossa.

Ensimmäinen kolikkopeli kehiteltiin ilmeisesti vuonna 1891 New Yorkissa. Asialla olivat herrasmiehet Sittman ja Pitt, ja peli koostui viidestä pyörivästä rummusta, joissa kussakin oli kymmenen eri symbolia. Nämä symbolit olivat korttikuvioita, eli ensimmäinen kolikkopeli oli eräänlainen erikoinen yhdistelmä videopokeria ja hedelmäpeliä.

Nykyisin kolikkopelejä pelataan maailmalla erittäin paljon. Yksi nettikasinoiden tämän hetken suosituimmista kolikkopeleistä on Play'n GO -nimisen ruotsalaisen valmistajan valmistama Book of Dead. Kyseisessä egyptiläishenkisessä slotissa metsästetään faaraoiden piilottamaa aarretta.

Pasianssi

Pasianssi on harvinaislaatuinen pulmapeli. Siinä missä valtaosa pulmapeleistä vaatii pelaajaltaan jollain tavalla muiden henkilöiden apua, pystyy pasianssia pelaamaan täysin yksin ja ilman muita ihmisiä. Ainoa, mitä tarvitaan, on yksittäinen korttipakka, vaikkakin vaihtoehtoisesti peliä voi pelata myös elektronisessa muodossa vaikkapa kännykällä tai läppärillä.

Pasianssin juuret ulottuvat oletettavasti 1700-luvulle tai jopa sitä aikaisemmaksi. Erityisen suosituksi pasianssi kasvoi kuitenkin Ranskassa, josta se sai voimassa olevan nimensäkin. Pasianssi-nimen juuret ovat ranskankielisessä, myös englanninkieleen lainatussa, sanassa “patience”, joka tarkoittaa kärsivällisyyttä.

Pasianssista on olemassa useita sääntövariaatioita, mutta tavoitteena on aina kasata kortit päällekkäin jonkin vallitsevan säännön mukaisesti. Useimmissa pasiansseissa tehtävä saattaa myös epäonnistua niin, että peli on pakko aloittaa alusta, jos sen haluaa läpäistä.

Miinaharava

Miinaharava on peli, jota todennäköisesti lähes jokainen 1980-luvulla tai hieman aikaisemmin syntynyt henkilö on pelannut vähintäänkin muutamia kertoja. Miinaharava kehitettiin vuonna 1989 ja se tuli erityisen suosituksi siksi, että se tuli mukana jo aikaisissa Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmissä. Niin sanottu allekirjoittanut esimerkiksi muistelee pelanneensa peliä ensimmäisiä kertoja koulun tietokoneella...

Miinaharavassa tehtävänä on löytää suuresta ruudukosta miinoja ruutuja paljastamalla. Kun ruutuja paljastaa, niiden alla näkyy useimmiten lippuja, jotka kertovat, kuinka monessa viereisessä ruudussa on miinoja. Enimmillään yksittäisen ruudun ympärillä voisi teoriassa siis olla kahdeksan miinaa (kolme yläpuolella, kaksi sivuilla ja kolme alapuolella. Jos pelaaja paljastaa ruudun, jossa on miina, häviää hän pelin. Tuurilla on siis pelissä suuri merkitys, sillä ensimmäinen ruutu on käytännössä paljastettava ilman minkäänlaisia pohjatietoja.

Lopuksi

Pulmapelit eivät maailmasta lopu. Mikäli haluat löytää niitä lisää, onnistuu tämä taatusti esimerkiksi sekä pelikonsoleiden että mobiililaitteiden nettikauppoja selailemalla. Vaihtoehtoisesti voit tonkia myös internetin ihmeellistä maailmaa, sillä niin sanotuilla selainpeleilläkin on edelleen vankka kannattajakuntansa.

Uusia pelejä julkaistaan jatkuvasti, sillä myös pelintekijät tietävät, kuinka koukuttavaa ja tyydyttävää pulmien ratkaiseminen pelaajista on!