Oletko jo kokeillut tätä peliä - uutta nettivillitystä?

Olet varmasti kuullut uudesta ihan nettivillitykseksi nousseesta Wordle-pelistä, mutta oletko jo kerennyt kokeilemaan tätä koukuttavaa nettipeliä? Olet varmasti ainakin törmännyt sosiaalisessa mediassa leviäviin sanaruudukkoihin, jos olet ihmetellyt mitä nämä oikein ovat, niin kyseessä on juurikin tämä Wordle-peli.Tämä tarkoittaa sitä, että joku on taas pelannut Wordlea ja halunnut jakaa saavutuksensa kaikkien nähtäväksi.

Mistä on oikein kyse?

Wordle on amerikkalaisen Josh Wardlen syksyllä 2021 julkaisema sanapeli, joka toimii selaimessa niin tietokoneessa kuin puhelimessa. Pelissä on tavoitteena arvata annettu sana enintään kuudella yrityksellä. Pelaajan silmien eteen aukeaa ruudukko, johon syötetään yksi viiden kirjaimen sana kerrallaan. Vihreät kirjaimet tarkoittavat, että ne ovat oikeassa paikassa. Keltaiset, että ne löytyvät sanasta, mutta eri kohdasta. Harmaat kirjaimet eivät ole sanassa lainkaan. Näillä eväillä päättely jatkuu, kunnes oikea sana löytyy tai arvauskerrat loppuvat. Kuulostaa yksinkertaiselta peliltä, mutta erittäin koukuttavalta ja hauskalta. Tämän takia pelistä onkin varmasti muodostunut niin suosittu. Wordle on aiheuttanut nettivillityksen, minkä innoittamana pelistä ilmestyi juuri myös suomalainen versio. Jaakko Husson kehittämä Sanuli on periaatteessa Wordle, mutta suomalaisilla sanoilla. Sanuli käyttää Kotimaisten kielten keskuksen nykysuomen sanalistaa, josta on poimittu ne sanat, jotka sisältävät kirjaimia A-Ö. Sanat ovat enimmäkseen perusmuodossa. Mikäli suomalaiset nettipelit ovat sinun juttusi, niin kannattaa kurkata tänne ja löydät runsain määrin erilaisia suomalaisia nettisivustoja ja nettikasinoita. Tulevaisuus näyttää kuinka suosittu tästä suomalaisesta versiosta tulee suomalaisten pelaajien keskuudessa. Voimme olettaa, että se saavuttaa ainakin suuremman suosion juurikin suomalaisten pelaajien keskuudessa, koska se on suomalaisille käyttäjille käyttäjäystävällisempi suomalaisten sanojen ansiosta.

Mitä eroja löytyy sitten Wordlen ja Sanulin välillä?

Wordele sallii vain yhden sanan arvaamisen päivässä, ja tehtävän ratkaisseet voivat halutessaan jakaa ilonsa sosiaalisessa mediassa pelin antaman linkin avulla. Sanulissa sanoja voi arvata mielin määrin, mutta yhtenä pelimuotona on Wordlen tapaan päivittäin vaihtuva sana. Sanulissa voi myös valita viisi- tai kuusikirjaimisen sanan välillä. Lisäksi pelimuodoksi voi valita ”sanuliketjun”, missä ensimmäiseksi sanaksi tulee aina edellinen sana. Tällä tavoin omaa aloitustaan joutuu aina vähän vaihtamaan pelin pitämiseksi mielenkiintoisena. Eli jos nämä ovat sinulle täysin uusia tuttavuuksia pelirintamalla, niin kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan!