Timantinkovat naishahmot videopeleissä

Tänä päivänä olisi vanhanaikaista sanoa, että pelaaminen, videopelit, Xbox ja PlayStation pelit kuuluvat yksinomaan miesten maailmaan. On kuitenkin totta, että suurimmassa osassa peleistä päähenkilönä komeilee mies. Listasimme viisi timanttista naishahmoa, joiden tulisi toimia inspiraationa pelikehittäjille. Tarvitsemme lisää näitä sankarinaisia!

Lara Croft

Lara Croft lukeutuu ehdottomasti näihin hahmoihin. Miss Tomb Raider on yksi maailman tunnetuimmista naishahmoista videopeleissä vaikka hänen hahmonsa onkin muuttunut paljon vuosien saatossa. Lara ilmestyi videopeleihin täydellisenä seksipommina jolta ei puuttunut älyä eikä persoonallisuutta. Pelin viimeisimmissä versioissa Laraa on muokattu enemmän todellisuutta vastaavaksi inhimilliseksi hahmoksi. Tomb Raider (2013) esitteli nuoren Lara Croftin, joka lähti suorittamaan ensimmäistä tehtäväänsä. Tietysti kaikki meni päin mäntyä ja Lara päätyi haavoittuneena ja yksin salaperäiselle saarelle. Tämä oli se käännekohta, jolloin Larasta kuoriutui täysin uusi persoona, mikä saikin monet ihastumaan Laraan uudelleen.

Commander Shepard

Mass Effectistä löytyy paljon vahvoja hahmoja, niin miehiä kuin naisiakin. Commander Shepard on kuitenkin omaa luokkaansa, sillä tämä protagonisti on molempia: mies ja nainen. Kaikissa kolmessa Mass Effect -pelissä voi valita kummalla versiolla pelaa, ja mikä parasta, suurin osa kanssakäymisistä muuttuu vain vähän pelasipa kummalla hahmolla tahansa. Liara T’Soni, esimerkiksi, on toinen upea naishahamo tässä pelissä. Pelasitpa mies-Shepardina tai naispuolisena ”FemShep”-hahmona, Liara voi olla potentiaalinen rakastaja sekä nais- että mies-Shepardille. Tai sitten ei. Se on sinun valintasi.

Alyx Vance

Half-Life ja Half-Life 2 tunnetaan erinomaisesta kerronnastaan. Itse asiassa Half-Life 2 löytyy usein ”Best games ever” -listojen top viidestä hienon tarinansa ansiosta. Aika vaikuttavaa, sillä kyseessä on peli, jonka päähenkilö ei puhu tai näytä minkäänlaisia tunteita. Ikinä. Sen vuoksi Alyx Vance on kuin tuulahdus raikasta ilmaa. Hän tuo ihmisyyden ja hitusen komiikkaa peliin, jossa ei ylipäätään ole useita eri hahmoja ja jonka maailmaa runtelevat mutantit ja pääravut. Kyllä, pääravut ne ovat alienrotu jotka syövät uhriaan päästä. Ilman Alyxiä tuossa maailmassa ei olisi paljoa mistä välittää.

Ellie

Toinen inhimillinen hahmo mutanttien täyttämässä maailmassa on Ellie PlayStationin The Last of Us pelistä. Vaikka pelaat Joelin hahmolla suurimman osan pelistä, on Ellie monella tapaa pelin päähahmo. Koko tarina keskittyy tähän pieneen tyttöön, jonka on päästävä Amerikan toiselle puolelle. Sinun tehtäväsi on viedä hänet sinne. Ellie on erityinen siinä, kuinka hän puolustaa itseään zombien täyttämässä maailmassa. Mikä tekee Elliestä niin ihastuttavan hahmon, on hänen kiinnostuksensa kaikkeen mitä oli olemassa ennen häntä. Kuvittele vaikkapa tilanne, jossa joku kertoo sinulle jäätelöautoista ja ainoa mitä tiedät on väkivallan, sotilaiden ja zombien täytteinen elämä.

Samus Aran

Metroid-pelisarjan päähenkilö Samus Aran on kaikkien aikojen upein naishahmo videopeleissä. Ironista kyllä, hänen sukupuolellansa ei ole merkitystä pelissä. Useimmat pelaajat eivät edes miellä häntä naiseksi ensinäkemältä vaan sukupuoli paljastuu vasta hänen riisuttua panssarinsa. Etenemällä pelissä mahdollistaa Samusin panssarin riisumisen nopeammin, mikä sinänsä kertoo suorasta seksismistä. Joka tapauksessa on hienoa, että Nintendo antoi meille tämän avaruuspukuisen palkkionmetsästäjän varsinkin kun tuohon aikaan suurin osa naishahmoista lukeutuivat “Neito pulassa” -tyyliseen perushahmoon. Onneksi Princess Peach ei enää edusta naishahmojen arkkityyppiä vaan areena on avoinna myös vahvoille sankarinaisille.