Kansa nousuun bitti kerrallaan

Vaikka Suomessa on eurooppalaisittain vahva sosiaaliturva ja terveydenhuolto on valtiovallan puolelta järjestetty maailman mittakaavassa erittäin laadukkaasti, ei todellisuus ole aivan ruusuinen, etenkään vähävaraisille. Pohjoismainen hyvinvointijärjestelmä perustuu heikompien auttamiseen, mutta Suomessa terveydenhuollon palvelut eivät kuitenkaan ole kansalaisille täysin maksuttomia.

Jopa 85 000 ihmisen terveydenhuollosta koituneet maksut ovat ulosotossa. Karhuttavia maksuja oli vuonna 2020 jopa 663 000 kappaletta. Suuri osa terveydenhuoltomaksujen takia velkaantuneista on eläkeläisiä.

Henkilökohtaisiin talouskysymyksiin voi saada apua helppokäyttöisistä budjettivälineistä ja lainalaskureista, kuten Matchbankerin helppo lainalaskuri. Lainalaskuri on helppo ja yksinkertainen tapa hahmottaa eri lainojen kulut todenmukaisesti.

Internetlainojen koukeroissa

Velkakierre alkaa, kun yksi maksu jää maksamatta. Velkaa alkaa kertyä ja rahaa kaavitaan kasaan erilaisista lähteistä. Jotkut päätyvät kierteeseen, jossa vanhojen lainojen kuittaamiseksi otetaan yhä uusia lainoja. Tällaisille monia lainoja ottaneille ihmisille jonkinlaista helpotusta voivat tarjota yhdistelmälainat.

Usein kulutusluottojen ja muiden vakuudettomien pikalainojen viidakossa luoviminen on monimutkaista ja harhaan astumisen riski suuri. Lainaa tarjoavien yhtiöiden määrä on kasvanut huimasti tällä vuosituhannella, vaikka erinäiset säätelytoimet ovatkin suitsineet alaa viimeisten kymmenen vuoden aikana useaan otteeseen.

Vaikka lainaehdoilla ja luottojen koroilla on nykyään aiempaa enemmän rajoituksia, on lainoissa ja niihin liittyvissä maksuissa yhä eroja. Siksi lainojen vertailu kannattaa.

Lainalaskuria voi käyttää apuna lainojen vertailussa. Kolme asiaa on syytä napata jokaisesta lainatarjouksesta ylös: lainan määrä, todellinen vuosikorko ja maksuaika kuukausina. Arvot syötetään laskuriin, joka sitten ilmoittaa lainan kuukausierän, kokonaiskulut ja todellisen kokonaissumman, joka on maksettava takaisin.

Kulujen selvä listaaminen helpottaa eri lainatarjousten vertailua ja selkeyttää kuvaa lainan vaikutuksesta henkilökohtaiseen talouteen. Lainalaskuri voi auttaa myös yhdistelmälainojen kulujen laskemisessa, mikä helpottaa edullisimman vaihtoehdon löytämistä.

Pelaamalla petraten

Syy juuri vanhemman kansanosan terveysmaksuvelkoihin on kaksinainen. Ensinnäkin, terveyskulut kasvavat huimasti ikääntyessä. Toisekseen, eläkeläisen tulotaso on huomattavasti matalampi kuin työssäkäyvän, jolloin laskuista ei selviä yhtä helposti.

Kaiken ikäiset voivat kuitenkin ennaltaehkäistä sairauksia terveellisillä elämäntavoilla. Niin hapenottokykyä kuin lihaskuntoakin parantavan liikunnan tiedetään pitävän kehon ja mielen terveenä. Tässäkin voi saada apua älylaitteista, peleistä ja netin ilmaisista työkaluista.

Viime aikoina on koettu kuntoilun ja tietotekniikan yhdistyminen: Dance dance revolutionista asti on fyysiseen liikkumiseen perustuvien pelien tarjonta kasvanut huimasti. Wii Fit on kuntoilevien pelaajien klassikkovaruste, Xboxilla taas on oma Kinectinsä.

Liikunnan pelillistäminen on voimissaan sovellusmarkkinoillakin, kulkeehan älypuhelin nykyihmisen mukana kaikkialle. Pokémon Go on suurellekin yleisölle tuttu, juoksulenkkejä taas elävöittää Zombies, Run! Retroklassikoiden ystävät pääsevät hikoilemaan Atari Fitin parissa ja Strava GPS on jokaisen työmatkaraketin lempisovellus mitä pyöräilyn pelillistämiseen tulee.

Viime vuonna rapakon takana otettiin seuraava askel videopelien ja terveyden yhteisellä tiellä. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi reseptillä määrättävien hoitojen listalle videopelin ensimmäistä kertaa historiassa. EndeavorRX on suunniteltu tukemaan keskittymishäiriöistä kärsivien potilaiden hoitoa. Peli on suunnattu 8-12-vuotiaille pelureille, mutta ehkäpä tulevaisuudessa vanhemmatkin gamerit pääsevät uppoutumaan pelimaailmaan oikein lääkärin määräyksestä.