Saako ihminen siivet tulevaisuudessa?

Kautta aikojen ihmiset ovat haaveilleet lentämisestä ja tehneet omia arvailua siitä, miltä kulkuvälineet näyttävät tulevaisuudessa muutamien vuosikymmenien jälkeen. Teoriassa mahdollisuudet mitä ihmeellisimpien kulkuvälineiden kehittämiseksi on ollut mahdollista jo kauan, mutta niiden käytäntöön tuominen on joko liian monimutkaista tai kallista.

Tämä ei kuitenkaan estä tekemästä arveluita siitä, millä tulemme tulevaisuudessa liikkumaan. Ihmiset voivat kokea lentämisen tunteen esimerkiksi erilaisten moottoreiden ja riippuliidon välityksellä. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan mahdollista laittaa lintujen tapaan tekosiipiä selkään ja lentää lyhyetkin matkat paikasta toiseen.

Todennäköisesti meidän elinaikana tämä ei tule olemaan mahdollista, vaikka se olisikin ajatuksena kiehtova. Teknologian kehitys on sen verran hidasta, ettei välttämättä koskaan ole mahdollista toteuttaa paikasta toiseen liikkuminen siivillä. Kulkuvälineitä pystytään kehittämään ja lisäämään erilaisia ominaisuuksia niihin.

Haave siitä, että siivet voisi laittaa selkään ja hypätä ilmaan, taitaa jäädä vain haaveeksi!

Nuoren minän haaveilemat kulkuvälineet

Muistan lapsuudessani mielikuvia niistä kulkuvälineistä, joilta niiden kuvittelin näyttävän tulevaisuudessa. Kuvittelin Helsingin ja Lapin väliin kehitetyn liukuhihna, jota pitkin ihmiset rullaavat kaupungeista toisiin. Tämän ulkopuolella ihmiset liikkuivat auton ja lentokoneen sekoituksena syntyneellä kulkuvälineellä.

Kuva: Pixbay
Todellisuus on kuitenkin se, ettei tässä pienen minän unelmassa ole mitään järkeä, enkä tule näkemään tätä haavetta todellisuudessa. Vuosikymmenien varrella on kokeiltu ja kehitetty toinen toistaan ihmeellisempiä kulkuvälineitä. Aikanaan ne olivat suuria ihmetyksen aiheita ja aiheutti ihmisissä ihailua.

Modernin ihmisen silmin osa niistä näyttää jopa koomiselta. Tosin siihen aikaan kyse oli uusimmasta teknologiasta ja ideoista. Autoihin on pyritty asentamaan aurinko- ja ydinenergiaa tai tekniikkaa, joka ohjaa autoa ilman ihmistä. Toistaiseksi perinteisiä autoja ei kuitenkaan ole pystytty korvaamaan millään erikoisuudella.

Vuosikymmenien ajan autot ovat ulkoisesti näyttäneet samalta. Toiminnaltaan ne ovat myös hyvin samantyylisiä kuin ensimmäiset markkinoille tulleet versiot. Teknologian kehityksen myötä autonosat ja käytetty elektroniikka ovat muuttuneett, mutta käytännössä ne kulkevat yhä edelleen tien pinnassa neljällä pyörällä.

Todennäköisesti mitään mullistavaa keksintöä ei tulla näkemään lähitulevaisuudessa. Edelleen huomiota tullaan kiinnittämään ulkonäköön ja toimintaan tullaan lisäämään uusia kehityksen mahdollistamia asioita, kuten esimerkiksi uudempaa elektroniikkaa ja näyttävämpiä valoja.

Mitä kulkuvälineet ovat tänään?

Suomalaiselle kulkuvälineet ovat erittäin tärkeä asia, koska välimatkat ovat suhteellisen pitkiä. Elämä olisi erittäin haasteellista ilman yleisiä kulkuvälineitä ja henkilöautoja. Unohtamatta tietenkään lentokoneita, laivoja ja kaikkea mikä tuo maailman kaukaisimman kolkan meidän lähelle.

Suomessa on lähestulkoon pakollista omistaa auto. Suurimmissa kaupungeissa liikkuminen paikasta toiseen onnistuu helpommin, mutta maaseudulla oma auto on elinehto. Siellä kun lähimpään kauppaan on useita kymmeniä kilometrejä ja muut palvelut saattavat olla jopa satojen kilometrien päässä.

Sana auto tuo mieleen moottorilla toimivan metallikopin, jolla voi liikkua paikasta toiseen. Tosin se on nykyään paljon enemmän. Uusimmista autoista löytyy tekniikkaa ja toimintoja, joka voittaa ihmismielen kirkkaasti. Kaikille ei enää riitä se, että autosta löytyy vakionopeudensäädin, mediasoitin, moottorinlämmitin ja näyttävä virtaviivainen muotoilu.

Tulevaisuuden autoihin lisätään tekoälyä, joka tekee tästä kylmästä esineestä viisaamman kuin ihminen ikinä voi olla. Kuljettajan paikalle istuessa auto tunnistaa ajajan, säätää automaattisesti ohjauspyörän ja penkin kuljettajalle sopivaksi ja tunnelmaa tuomaan laittaa soimaan kuljettajan lempimusiikkia. Kosketusnäytöt tulevat toimimaan tuntopalautteella, jonka ansioista kuljettaja voi keskittyä vain ajamiseen.

Tämän lisäksi automaattinen ohjaaminen ainakin tietyillä reiteillä tulee olemaan osa modernien autojen ominaisuuksista. Autolla ajaminen tulee olemaan yhtä helppoa, kuin pikakasinot ovat viihtymisen rahapelaamisen parissa tehneet. Eli ihminen voi keskittyä vain ja ainoastaan hauskanpitoon.

Nykyinen minä jatkaa haaveilua

Ihmiset ovat tulleet pitkälle niistä ajoista, kun autoja oli vain harvassa ja niiden toiminta oli hyvin arvoituksellista. Tekniikan ja teknologian kehitys on mahdollistanut sen, että perinteiset autot pitävät sisällään uskomattomia toimintoja. Monesti käy mielessä ajatus siitä, kuinka ne ovat paljon viisaampi kuin minä itse.

Kuva: Pixbay
Lentäviä autoja ei ole odotettavissa katukuvaan lähivuosina. Uskon että erilaisten kulkuvälineiden kehittäminen jatkuu ja osa niistä toteutetaan ihan konkreettisesti. Vähän väliä uutisotsikoihin nousee kertomuksia ihmisten tekemistä, toinen toisistaan erikoisemmista kulkuvälineistä.

Osa niistä kulkee maalla tai lähellä maanpintaa, kun taas osa niistä kulkee vedessä tai vedenpinnan välittömässä läheisyydessä. Lentäviä aluksia tullaan myös tuomaan monessa eri muodossa markkinoille. Niistä tullaan kehittämään aina vain pienempiä ja käytännöllisempiä.

Ehkä jo minun elinaikana jonkin tyyppisistä pienistä lentokoneista saadaan niin edullisia versioita, että lähes jokaisella on mahdollisuus sen hankintaan. En usko siihen, että ne löytyy jokaisesta kodista. Hyvin todennäköistä on kuitenkin jokaiselta kylältä löytyvä pieni lentoasema.

Nämä ovat vain arveluja, jotka teoriassa ovat jo nyt mahdollista. Tulevaisuus tulee kuitenkin näyttämään, mitkä kulkuvälineet vievät meitä paikasta toiseen. Omien siipien haaveilusta aion pitää kiinni. Haluan uskoa, että kaikki haaveet ovat joku päivä totta!