Ovatko pelien suoratoistopalvelut käytännöllisiä?

Netti on tärkeä osa kaikenlaista pelaamista. Nykyään internetistä löytyy niin viihde- kuin strategiapelejä tai hyvin helposti pelattavia simppeleitä pelejä, joita voidaan kaikkia pelata niin selaimella tai mobiilisti. Parhaimmat nykyajan pelit ovat kuitenkin valmistettu mobiili-, konsoli- tai tietokonealustalle.

Nettipelaamisella on myös useita erilaisia muotoja. Kun monet suosivat parilla näpäytyksellä pelattavia superhelppoja pelejä, toiset voivat suunnata nettikasinoille tai vedonlyöntisivustoille katsomaan sen hetken kuumimmat kertoimet tai sillä hetkellä saatavilla olevat parhaat vedonlyöntibonukset. Myös rahapelaaminen on teknisesti kehittynyt ja monipuolistunut viime vuosina muun pelialan mukana tarjoten omat sovelluksensa ja mahdollisuuden pelata pikana ilman rekisteröitymistä.

Yleisemmin kaikenlaisia pelejä pystyy lataamaan helposti sovelluskaupoista, mutta uusimpana erikoisuutena markkinoille on ilmestynyt pelien suoratoistopalveluita. Suoratoistopalvelun kautta voit pelata siitä löytyviä pelejä suoraan netin välityksellä, mutta peliä pyörittää kuitenkin joko nettiin yhdistetty älypuhelin, konsoli tai tietokone. Joitain pelejä voidaan pelata myös älytelevisiossa.

Suoratoistopalvelujen käyttäjän ei kuitenkaan tarvitse ladata tiedostoja tai ostaa erillistä peliä kaupasta, vaan tietyllä kuukausimaksulla hän voi saada käyttöönsä pelikirjaston. Sen koko voi taas sadoista tuhansiin peleihin, riippuen palvelusta. Se tuo aivan uudenlaisen ulottuvuuden nettipelaamiseen, joka on tätä ennenkin ollut jo monipuolinen.

Ketkä hyötyvät suoratoistopalveluista?

Pelien suoratoisto on suunnattu samalle kohderyhmälle kuin televisosarjojen ja elokuvien suoratoistopalvelut. Tällä tavoin pelaajat pääsevät käsiksi suurempaan määrään pelejä kuin kaupoissa on tarjolla. Heidän ei siis tarvitse maksaa kymmeniä euroja yhdestä pelistä vaan huomattavasti pienemmällä kuukausimaksulla he saavat yhä enemmän pelejä, mutta kuitenkaan tinkimättä laadusta.

Suoratoistopalveluissa olevat pelit ovat nimittäin kaikkien pelaamia ja suosituimpia nimikkeitä eikä vain sattumalta yhteen kerättyjä viritelmiä. Sen käyttö ei myöskään vaadi kalliiden laitteiden ja konsoleiden ostoa, vaan suoratoiston kautta voit pelata suoraan mobiililaitteeltasi tai vaikkapa älytelevision ruudulla. Ainoa vaatimus on tarpeeksi vankka ja nopea internet-yhteys ja se on mahdollista 5G-verkoston avulla.

Pelivalmistajille suoratoistopalvelut ovat erinomainen, yhden pysäkin levitysverkosto, jolla on jo valmis asiakaskunta. Aivan kuten muut tunnetut suoratoistopalvelut, myös pelien suoratoistoissa voidaan nähdä pelkästään tietyille palveluille valmistettuja erikoispelejä, jotka ovat saatavilla vain palvelun tilaajille. Se voi taas johtaa siihen, että pelaajat joutuvat tilaamaan useamman palvelun kerralla.

Saatavilla olevia suoratoistopalveluja

Tänä päivänä tunnetuimpia pelien suoratoistopalveluja ovat Playstationin Playstation Now, NVIDIA:n kehittämä GeForceNow, Googlen Stadia ja XBoxin Game Pass. Jotkut niistä perustuvat pilvipalveluun, joka voidaan hyödyntää useilla alustoilla, kuten Androidilla, Windowsilla ja MAC OS:lla. Tällöin pelaaja striimaa pelejä reaaliaikaisesti pilvipalvelusta puhelimelleen tai tietokoneelleen eikä erillistä peliä tarvitse ladata.

Playstationin ja Xboxien palvelut toimivat kuitenkin niiden konsoleissa ja muista poiketen siinä pitää myös ladata valittu peli konsolille. Tällöin käyttäjä tarvitsee nettiyhteyttä ainoastaan pelin lataamisen ajan kun taas muissa palveluissa peli on yhteydessä nettiin jatkuvasti.

Netflix lähtee myös mukaan kilpailuun

Maailman tunnetuimpien televisiosarjojen ja elokuvien suoratoistopalvelujen joukkoon kuuluva Netflix ilmoitti myös lähtevänsä mukaan pelialalle. Tämän uuden siirron uskotaan olevan ratkaisu pienentyneisiin käyttäjämääriin, vaikka palvelulla onkin edelleen eniten maksavia tilaajia koko maailmassa.

Netflixin käyttäjiä on noin 209 miljoonaa, kun taas toisena tulevalla Amazon Primella on 175 asiakasta. Markkinoille on kuitenkin ilmestynyt uusia palveluja, joten pelejä tarjoamalla Netflix pyrkii erottumaan selkeämmin muista ja säilyttämään johtoasemansa. Ensimmäiset palvelusta saatavat pelit ovat mobiilipelejä eikä niistä joudu maksamaan lisämaksuja, jos on jo tilannut palvelun aikaisemmin. Myöhemmin palveluun uskotaan lisättävän useampia pelivariaatioita. Kriittisimpien mukaan pelien lisääminen palveluun ei ole hyvä idea, koska pelialan kilpailu on jopa kovempaa kuin televisiosarjoissa ja elokuvissa.

Korvaavatko suoratoistopalvelut pelimyynnit?

Tästä asiasta voidaan olla monta mieltä. Joidenkin pelialan ammattilaisten mielestä mikään nettipeli tai suoratoistopalvelu ei voisi korvata täysin pelimyyntejä, koska pelien ostamiseen on aina liittynyt rutiineja ja traditioita. Lisäksi joillekin pelin ostaminen on ainoa oikea tapa pelata eikä monet halua maksaa sadoista peleistä, joita ei tule koskaan pelaamaan.

Pelaajille on nimittäin käytössään yllättävän paljon rahaa, ja he ovat valmiita käyttämään sitä etenkin laadukkaampaan pelikokemukseen, jota suoratoistopalvelut eivät ole vielä onnistuneet todistamaan. Se kuitenkin vaatii vielä erittäin nopean nettiyhteyden, joka ei välttämättä ole kaikkien saatavilla.

Mielenkiintoista tulevaisuuden kannalta

Suoratoistopalvelut eivät ole olleet markkinoilla kuin vasta pari vuotta, joten niiden täysi potentiaali ja tulevaisuuden mahdollisuudet eivät ole vielä avautuneet. Niiden kuitenkin uskotaan olevan käytännöllinen tapa pelata ja ehkä jopa ainoa tulevaisuuden pelien levityskanava, joskin kaikki voi vielä muuttua.