Osaatko jo pelata Kenoa?

Pelin historiaa

Kenolla on pitkä ja poikkeuksellinen historia, joka yltää jopa 2000 vuotta taaksepäin muinaiseen ja tuolloin sotaisaan Kiinaan. Väitetään, että kiinalainen sotapäälikkö kehitti pelin kerätäkseen rahaa armeijalleen, kun kaupungin asukkaat väsyivät sotaretkien rahoittamiseen. Pelistä tuli hyvin suosittu, ja sai nimekseen "Valkokyyhkyn peli". Tämä johtui siitä, että kyyhkysiä käytettiin arvonnan tuloksien viestinvälittäjinä. Myös sanotaan, että jopa kiinanmuuria rahoitettiin kenoa pelaamalla, mutta vain aikalaiset tietävät, onko tämä legenda paikkaansa pitävä.
Alkuperäinen kenolipuke koostui kiinalaisista aakkosista, joista sai valita 10 eri kirjainta - tämä teki supisti osumamahdollisuudet melkoisen pieniksi, kun nykyaikana kenossa on 40 tai jopa 80 numeroa riippuen pelistä. Yhdysvaltoihin keno vietiin "Kiinalaisena Lottona" varhaisella 1800-luvulla ja merkkimäärää pudotettiin. Myös merkit vaihdettiin länsimaalaisille tutumpiin numeroihin sekä numeroiden määrää pudotettiin jopa kolmanneksella.

Keno Suomessa

Keno ja sen sukulaispeli lotto muistuttavat melko paljon toisiaan, mutta kenolla on omia, varsin hyviä ominaisuuksia, mitä juuri kenon pelaajat osaavat arvostaa. Suomalaiset tunnetusti rakastavat lottoamista ja bingopelejä, mutta keno tarjoaa pelaajalleen enemmän valinnanvaraa kenotasojen kautta, kuin sen serkukset. Keno saapui Suomeen vuonna 1988 ja sitä alkuun pelattiin Korttikeno-nimisellä raha-automaatilla. 10 vuotta myöhemmin syntyi Keno 40-peli, joka nykysin tunnetaan RAY:n Numerokenona. 2002 Veikkaus otti kenon yhdeksi peleistään ja siitä tuli loton jälkeen toiseksi suosituin peli suomalaisten keskuudessa. Nykysin keno on myös siirtynyt nettiin perinteisen tv-arvonnan rinnalle. Nettikenoa tarjoaa yhä useampi palvelu ja pelaaja voi valita oman mieluisimman alustan sekä laitteen ja pelata missä ja milloin itselleen parhaiten sopii.

Miten kenoa sitten pelataan?

Pelaamisen aloittaminen on helppoa eikä vaadi suurempaa sääntöjen opettelua, mutta pelistrategiaan kannattaa kyllä tutustua. Perinteisessä kenossa pelaaja veikkaa numeroita pelilipukkeella, joita kone arpoo. Numerokenossa, joka on Raha-automaattiyhdistyksen oma keno, pelaaja valitsee 2-10 numeroa 40:tä numerosta, kun taas Veikkauksen kenossa valitaan numerot 70:tä numerosta ja voitto lasketaan tasojen ja panoksen mukaan. Nettikenossa numerot voi joko itse valita, tai antaa koneen määrätä ne automaattisesti. Tämän jälkeen kone laittaa arvonnan käyntiin klikkaamalla ja jännitys tiivistyy. Peli perustuu onneen ja sattumaan ja kone arpoo umpimähkään esimerkiksi 20 eri numeroa 80:tä. Jos pelaaja saa tarvittavan määrän numeroita oikein, hän voittaa kenotasoonsa nähden voittotaulukossa olevien voittoluokkien tarjoaman palkinnon. Netissä pelattava Keno ei poikkea juurikaan tavallisesta kenosta, mutta jotkut sivustot antavat pelaajan valita numeroita 15:een numeroon asti tai ne tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja 36:n numeron kenosta jopa 90:een numeron kenopeliin.
Panoksen kokoon vaikuttaa, miten suuren potin tai palkinnon tulet saamaan, ja mitä useamman numeron olet osannut arvata oikein!
Jos haluat tutustua aluksi, miten kenoa pelataan ja miten kenon tasot ja voittoluokat jakautuvat, kannattaa aloittaa pelaaminen leikkirahalla. Monet nettikasinot ovat perinteisesti tarjonneet pokerin tai muiden korttipelien aloittelijoille niin kutsuttuja freeroll-turnauksia, joissa ei oikeaa rahaa tarvitse käyttää. Samalla tavalla myös useat kolikkopelisivustot ja tarjoavat mahdollisuuksia tutustua kenoon ilmaiseksi koneella tai mobiililla.

Keno ja strategia

Nettikenoa voi pelata esimerkiksi valitsemalla numeroita, jotka luulet tuovan sinulle voiton tulevalla pelikierroksella. Aloita vaikka 1-10 numeron väliltä ja pelata niillä 5-10 kierrosta ennen kuin vaihdat uusiin numeroihin. Ota huomioon kertoimet, koska ne voivat vaihdella hyvinkin suuriin summiin. Perinteisellä tyylillä harvoin kuitenkaan voittaa jättisummia, vaan ehkä useammin pikkusummia. Jos tähtää jättipottiin suositellaan käyttämään niitä varten kehitettyjä pelitaktiikoita, kuten martingale-tekniikkaa. Todennäköisyyslaskennalla kaikilla numeroilla on aina sama todennäköisyys tulla valituksi, mutta usein kehotetaan valitsemaan sellainen numero, jota ei ole arvottu vähään aikaan. Hauskoja pelihetkiä!