Netti hidastelee ja pätkii yhteyttä

Koska netin pätkimisestä kysellään monesti, kirjoittelen tähän pienen oppaan missä kerrotaan vähän mikä saattaa aiheuttaa netin pätkimisen ja miten saadaan selvitettyä mistä pätkiminen voi johtua. Vaikka ohje vaikuttaa varmasti ensikertalaisille hieman hankalalta, onnistuu kaiken tarkastaminen kunhan vain seuraa esimerkkiä ajatuksen kanssa.

Ensimmäisenä tulee selvittää johtuuko pätkiminen linjasta, vai omista laitteista. Ulkoverkko käsittää talon ulkopuolella kulkevan osuuden. Sisäverkko on talon sisällä olevat laitteistot. Ulkoverkkoon et tietenkään voi vaikuttaa itse, vaan tämän osuuden hoitaa operaattorisi.

Aloitetaan selvittäminen vaikka ulkoverkosta ja tarkastellaan linjan arvot modeemista.

Ulkoverkon osuus :

UlkoverkkoUseimmissa modeemeissa päästään modeemin hallintaan sisälle, josta nähdään linja-arvot, jotka kertovat meille onko ulkoverkossa mahdollisesti vikaa.

Otetaan esimerkkinä Telewell TWEA500 sarjalaiset, kun niihin löytyy hyvin suomenkieliset ohjeet www.telewell.fi

Avaa internet selain ja kirjoita siihen modeemisi ip osoite. Telewell:illä se on 192.168.0.254
Seuraavaksi modeemi kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa.
Kirjoita käyttäjätunnukseen admin ja salasanaan admin. Tässä nettisivu, missä on listattu useimpien laitteiden oletussalasanat : phenoelit-us.org

Valitse valikosta vasemmalta : Asetukset -> Ulkoverkko (WAN) -> ADSL linja (Polku saattaa erota eri Telewell:in mallien versionumeroista hieman. Pääasiassa tulisi kuitenkin löytää WAN puoli).
Tässä valikossa näet kaiken tarvittavan tiedon mitä saat ulkomaailmasta.

Vastaanottonopeus : Tässä kohtaa pitäisi olla sinun internetin nopeutesi (Nopeus minkä keskus antaa sinulle)
SRN marginaali : Tämä on kohina-arvo. Jos SRN on 6, tai alle 6 on linjassa liikaa kohinaa ja linjasi tulee varmasti pätkimään. Jos arvo on reilusti yli 6 db:n, ei pätkiminen johdu kohinasta.
Linjan vaimennus : Tämä kertoo useasti suuntaa antavaa tietoa kuinka kaukana lähin keskus on modeemistasi. Jos Kyseinen arvo alkaa olemaan luokkaa 50 db tai enemmän, pätkii linjasi todennäköisesti tämän takia.

Tässä muutama huomio linjaan vaikuttavista tekijöistä :
-Linjan vaimennus on suhteessa linjan nopeuteen. 1 Mb linja on aina vakaampi, kuin esim 8 megainen. (Mitä nopeampi linja, sitä häiriöherkempi se on ja tekee siten kohinaa ja vaimennusta linjaan)
-Modeemin ja puhelinpistorasian välinen johto vaikuttaa linja-arvoihin. Mitä nopeampi netti, sitä lyhyempi tulee johdon olla, jotta vaimennus ei kasva liikaa.
-Jos talossa useita puhelinpistorasioita, on näissä monesti eroja arvojen kanssa. Yleensä talokaapelista ensimmäisessä puhelinpistorasiassa on parhaat linja-arvot, koska loput rasiat ovat tästä jatkettuja.
-Mitä pidempi matka kuparilla on talolta lähimmälle keskukselle sitä heikemmät linja-arvot yleensä ovat.
-Jos lähialueella on vielä ilmakaapelivetoja, saattaa pätkiminen johtua näistäkin.
-Kiinteistön sisäverkon laatu saattaa aiheuttaa ongelmia, jos sisäverkko on rakennettu esim 60-luvulla.

Jos kohina tai vaimennus eivät olleet hyvät (SRN < 7 / vaimennus > 50 db). Voit vielä yrittää parantaa näitä kokeilemalla lyhyemmällä johdolla modeemin ja puhelinpistorasian välissä, tai kokeilemalla modeemia toisessa puhelinpistorasiassa. Jos puhelinlinjaan on kytketty analogilaitteita, kuten lankapuhelimia, faxeja ym kannattaa testaa mittaa linja-arvot ilman niitä.Huomioi, että voit katsoa aina muutosten jälkeen modeemista linja-arvoja, kun teet erilaisia testejä. Jos jossain kohtaa linja-arvot paranee huomattavasti olet löytänyt mahdollisen vian.Jos mikään toimenpide ei auta linja-arvojen parantumiseen on ongelma mahdollisesti ulkoverkossa ja olisi syytä soittaa operaattorille.

Sisäverkon osuus :

SisäverkkoOletetaan, että äskeiset ulkoverkon tarkastukset tai soitto operaattorille kertoi, että vika ei ole linjassa vaan sisäverkossa.Seuraavaksi lähdetään tarkastelemaan tietokoneen ja lähiverkon puolta.

Aja alkuun nopeustesti esim www.ficora.fi http://www.msoynet.fi/speed.htm http://nopeustesti.kotinet.com/initialmeter.php tai speedtest.net ja ota mittaustulokset ylös. Muista ajaa jokaisen seuraavan prosessin jälkeen nopeustesti, niin näet mikä korjaustoimenpide auttoi asiaan.

-Jos sinulla on välireitittimiä, niin ota nämä pois ja kytke tietokone suoraan modeemiin verkkokaapelilla (Älä testaa langattoman kautta, koska langaton on yleinen syy hitauteen ja pätkimiseen)
-Jos sinulla on langaton modeemi, niin olethan tehnyt siihen suojausasetukset? Jos et ole, niin mahdollisesti koko naapurusto saattaa warettaa WLAN:isi kautta, joka varmasti aiheuttaa hitautta.
-Jos sinulla on USB modeemi, jossa verkkokaapelille paikka, niin käytä aina sitä verkkokaapelia! ei USB kaapelia. Muutenkin näiden USB modeemien kanssa voi harkita kahdesti, olisiko syytä vaihtaa modeemia?
-Kannattaa tyhjentää sivuhistoriat ym tempit ja pyöräyttää virustorjuntaohjelma läpi.
-Kokeile nettiä toisella selaimella, esim Firefox, Opera. Huomiona, että jotkin selaimen lisäosat saattavat hidastaa nettisivujen aukeamista.
-Aja puhdistusohjelmia läpi, kuten ccleaner, ad-aware, spybot jne. Tässä tarkemmat ohjeet miten puhdistat tietokoneesi : Tietokoneen puhdistus
-Tarkasta, ettei prosesseissa ole mitään outoa mikä syö koneelta resursseja (CTRL+ALT+DEL)
-Jos sinulla on modeemi reitittävässä tilassa, voit kokeilla muuttaa sen asetukset siltaavaan tilaan. Tarkasta se vaikka ip osoitteesta (Käynnistä -> suorita -> cmd -> ipconfig) Jos sait 192 tai 10 alkuisen ip osoitteen on modeemisi reitittävä. Katso siltausohjeet modeemin valmistajan sivustolta, tai modeemin mukana tulleesta manuaalista. Löytyy nimellä siltaus tai bridge. Huomiona, että yhteydet toimivat lähes aina parhaiten juuri siltaavana.
-Kokeile yhteyttä toisella tietokoneella sekä modeemilaitteella, jos saat nämä lainaan.

Kyseessä on myös olla reititysongelma, jossa jokin palvelin 'hyydyttää' reitin päämäärään.
Kun yhteys lähtee omalta koneeltasi ulkomaailmaan reitittyy se useiden eri paikkojan kautta. Jokin näistä palvelimista saattaa olla jumissa/ruuhkautunut. Tämän voi tarkastaa traceroute komennolla.
Käynnistä -> Suorita -> CMD
Kirjoita mustaan ikkunaan TRACERT WWW.SIILISOFTWARE.COM
Nyt kone tutkii reititysaikoja eri palvelinten välillä ja antaa millisekunnin tuloksia viiveestä.


Jos traceroute ei antanut hyytymistä, niin voit myös kokeilla pitkäaikaista pakettihäviikkiä ping komennolla.
Samassa mustassa ikkunassa komennolla : PING WWW.SIILISOFTWARE.COM -N 100
Aina kun haluat keskeyttää CMD ikkunassa testin, tapahtuu tämä yhdistelmällä (CTRL+C)

Noilla toimenpiteillä pitäisi ainakin selvitä missä vika voi olla.
Toivottavasti oli jollekkin jotain hyötyä.
Kysymyksiä ja vinkkejä saa esittää.

Lähteet : Siilisoftware foorumin netin pätkimisopas (muokattuna) 18.7.2010