Ilmainen tietoturva

Mitä tietoturva on ?

Tietoturva on käyttöjärjestelmäsi pitämistä vapaana viruksista ja muista haittaohjelmista palomuurilla, virustorjuntaohjelmalla ja muilla erilaisilla työkaluilla. Palomuuri on ohjelma, joka suodattaa koneellesi tulevan ja lähtevän epäilyttävän liikenteen. Virustorjunta on ohjelmisto, joka scannaa tietokoneesi ja puhdistaa käyttöjärjestelmästä löytyneitä haittaohjelmia. Jos tietokoneesi saastuu, saattaa siitä syntyä sinulle pitkä siivousurakka, tai jopa käyttöjärjestelmän uudelleenasentaminen, koska jotkin virukset pesiytyvät koneelle niin hyvin, että niitä on liian myöhäisessä vaiheessa enään vaikea puhdistaa.

Miksi juuri ilmainen tietoturva ja palomuuri ?

Tietysti voit ostaa tietokoneellesi laadukkaan kaupallisen F-Secure ohjelmiston, tai ei ehkä niin laadukkaan Norton ohjelmiston, mutta näiden huono puoli on siinä, että ne syövät hyvin paljon tehoa koneelta.Huomaat tämän heti asennettuasi toisen ohjelmista, kun tietokoneen käynnistys kestää kolmanneksen kauemmin ja koneen muisti tuntuu loppuvan täysin kesken.Sinänsä kaupalliset tietoturvat ovat melko luotettavia ja niillä on nopea vasteaika uusille virustyypeille.Jokainen valitsee mielensä mukaan tietokoneensa tietoturvan.Suosittelemme kuitenkin kevyempää ja ilmaista tietoturvaa, joka toimii oikein käytettynä hyvin, eikä maksa mitään.

Mistä hankin tietoturvan ja palomuurin ja miten asennan sen ?

Oletetaan, että sinulla on jo koneella jokin virustorjunta ja palomuuriohjelma ja voit turvallisesti mennä internettiin lataan alla olevat ohjelmistot.

Ilmaisia virustorjuntaohjelmia löytyy netistä useitakin, esim Antivir Antivir , Avast, AVG free editionMutta ladataan tässä oppaassa se yhdistelmä mitä itse olen käyttänyt jo useita vuosia yhtäjaksoisesti ongelmitta.Myös palomuureja löytyy joka lähtöön, esim Zone Alarm, Kerio, Sygate, Outpost Firewall, mutta ladatkaamme jälleen juuri se palomuuri mitä itse olen käyttänyt.

1. Lataa AVG tietokoneellesi.
2. Lataa Sygate tietokoneellesi.
3. Kun kummatkin tiedostot ovat kovalevylläsi tallessa, sammutetaan modeemista virta, otetaan verkkokaapeli irti, tai suljetaan WLAN verkko, jottei kone saa tartuntaa.
4. Jos sinulla on entuudestaan jokin virus- tai palomuuriohjelmisto koneellasi, tulisi se poistaa. Mene ohjauspaneeliin ja sieltä kohtaan "Lisää tai poista sovellus". Etsi listasta kyseiset ohjelmistot ja poista ne. Tietokone mahdollisesti uudelleenkäynnistyy tämän myötä.
5. Asennetaan ensin Sygate palomuuri koneellesi. Klikkaa lataamasi kuvake auki ja anna ohjelman asentua. Asennuksen jälkeen tietokone uudelleenkäynnistyy.
6. Asennetaan seuraavaksi virustorjuntaohjelmisto klikkaamalla lataamaasi AVG kuvaketta. Anna ohjelman asentua. Asennuksen jälkeen tietokone jälleen uudelleenkäynnistyy.
7. Nyt kummatkin ohjelmistot on asennettu koneellesi ja voit palauttaa taas nettiyhteyden käyttöösi.

Muut tietoturvaan liittyvät sovellukset

Virus- ja palomuuriohjelmistot eivät ole ainoita tietoturvaan liittyviä asioita. Esim selaimella on suuri merkitys käyttöjärjestelmän puhtaana pitämiseen netissä seikkailtaessa.Jos sinulla on vanhempi käyttöjärjestelmä, esim Windows XP, niin sinulla saattaa edelleenkin olla vanha Internet Explorer 6 versio tietokoneellasi, jos et ole ymmärtänyt päivittää sitä.On suositeltavaa kuitenkin käyttää kokonaan toista selainta, kuten Mozilla Firefox, tai Opera

8. Lataa Firefox selain koneellesi.
9. Tuplaklikkaa lataamaasi kuvaketta ja anna ohjelmiston asentua.

On myös suositeltavaa lataa jokin matoihin, vakoilu ja mainosohjelmiin pureva ohjelma, kuten Spybot, tai Ad-Aware. Kyseiset ohjelmat eivät siis ole virustorjuntaohjelmia, vaan ne osaavat poistaa toisenlaista tietokoneelle kertynyttä haittaohjelmistoa.
10. Lataa Spybot ohjelmisto tietokoneellesi.

Muu tietoturva

Jos omistat langattoman modeemin, tai reitittimen niin olethan muistanut tehdä siihen suojaukset? Jos et, niin tee se välittömästi, koska tälläkin hetkellä naapurisi saattaa käyttää sinun kaistaasi ja hidastaa siten netin nopeutta.Lisäksi kuka vain pääsee suojaamattoman WLAN yhteyden kautta sinun ip osoitteellasi tekeen mitä tahansa verkossa ja kaikki jäljet johtavat juuri sinuun.

Koska erilaisia modeemimerkkejä ja asetustyyppejä on aivan liikaa, ei tähän oppaaseen voi niitä kaikkia sisällyttä. Lue siis modeemin mukana tulleesta ohjekirjasta miten suojaus tehdään.Vaihtoehtoisesti kirjoita Googleen hakusanaksi modeemin merkki ja malli, niin löydät varmasti valmistajan kotisivuilta WLAN suojaukseen ohjeet.

Tietokoneen puhdistaminen

Tietokoneen puhdistamiseen riittää virustorjunnan automaattinen scannaus, minkä ohjelmisto tekee muutaman päivän välein. Voit tietysi säätää tätä itsellesi sopivaksi.
Palomuurin suhteen sinun ei tarvitse tehdä yhtään mitään, koska palomuuri toimii täysin automaattisesti tietokoneellasi.Spybot ja Ad-Aware ohjelmia kannattaa ajaa läpi noin muutaman kuukauden välein. Tietysti ohjelmia voi ajaa vaikka viikoittain jos näin haluaa ja ohjelmiin saakin säädettyä automaattiset scannaukset päälle.