Hakukoneoptimointi

Mitä hakukoneoptimointi on

Hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan sivuston parantamista hakukoneiden hakutuloksissa. Hyvällä hakukoneoptimoinnilla nostat sivujesi tulosta hakukoneissa, kuten Google, Yahoo, Bing, Altavista jne.Tässä ohjeessa opastetaan vain yksinkertaisesti perusasiat miten sivusto saadaan hakukoneystävälliseksi. Ohje on kirjoitettu opitun kautta, joten kaikki ohjeen kohdat eivät välttämättä pidä täysin paikkaansa, tai ne ovat saattaneet vanhentua, koska hakukoneet muuttavat hakupolitiikkaansa usein.

Ohjeita hakukoneoptimointiin

Esimerkissä kuvitellaan, että sivustosi aihe liittyy hedelmiin ja vihanneksiin.

Sivuston optimointi

1. Jos mahdollista, hanki domain jonka nimenä on vihannes. Pyri ottaan domaini, jonka nimi on yleisesti käytetty ja liittyy vihanneksiin. Pyri ottaan mahdollisimman lyhyt ja hyvin muistettava domain. Kuvittele, millä hakusanoilla käyttäjät voisivat etsiä sivustoasi.

2. Käytä vihannes sanaa sekä otsikossa, h1:sessä, meta kuvauksessa, sekä meta avainsanoissa. Käytä myös vihannes sanaa itse sivustolla.
Esimerkkinä :
<html>
<head>
<title> Vihannes - etusivu </title>
<meta name="keywords" content="vihannes, hedelmä, kurkku, porkkana, banaani">
<meta name="description" content="Vihannes oy sisältää suomen monipuolisimman vihannesvalikoiman. Tutustu nyt laajaan vihannes ja hedelmä valikoimaamme">
</head>
<body>
<h1>Vihannes</h1>
Vihannes kuuluu vihanneksiin.
<h2>Kurkku ja porkkana</h2>
Vihanneksiin kuuluu myös maukkaat herkut kurkku ja porkkana, jotka ovat erittäin syötäviä herkkuja.
</body>
</html>

3. Käytä sanoja kuitenkin kohtuudella, esim max 8 avainsanaa (keywords), max 4 otsikkosanaa (title), Sivuston kuvaus max 12 sanaa (description).

4. Pyri tekemään sivustolle paljon sisältöä, jossa on aiheeseen liittyvää asiaa. Jos jollain sivustolla puhutaan porkkanoista, niin kerro mahdollisimman paljon porkkanoista tietoa. Unohda flash, java ym graafiset humpuukit. Hakukoneet eivät ymmärrä grafiikkaa.

5. Pyri käyttään mielummin tekstipohjaista sivunavigaatioo, kuin graafista. Hakukoneet ymmärtävät kuitenkin graafisenkin navigaation, mutta tekstipohjaisella navigaatiolla hyödyt enemmän.

6. Varmista, että sivuston koodi on virheetöntä, eli validia. Voit käyttää seuraavia validatoreita sivuston tarkastamiseen : CSS, w3 XHTML

7. Jos käytät sivustolla kuvia, niin pidä huoli, että niissä on alt tagit esim porkkanan kuvassa : <img src="kuvat/porkkana.jpg" alt="Porkkana, vihannes">. Käytä alt tageina sopivia sanoja muutama kappale. Älä spämmää sanoja.

8. Pyri käyttään h1,h2,h3 otsikoita samalla tyylillä, kuin sanomalehdissä, h1 sisältää tärkeän pääotsikon, muutama h2 aiheeseen liittyvän otsikon ja h3:sia voi kylvää enemmän kuvaamaan aiheiden sisältöä.

Tässä yksi hyvä työkalu, jolla voi tarkastaa sivuston optimoinnin : Swinburne SEO Validator

Sivuston näkyvyys verkossa

Nyt kun sivusto on tehty suurinpiirtein hakukoneille sopivaksi, tehdään sivustolle näkyvyyttä verkkoon.

9. Jos et ole vielä ilmoittanut sivustoa eri hakukoneille tee se. Hakukoneet kyllä löytävät ajan kanssa sivustosi, mutta on suositeltavaa nopeuttaa sivuston näkymistä hakukoneissa.

10. Suosittele sivustoa verkossa erilaisilla sivustoilla. Jos haet aitoa liikennettä sivustollesi, kirjoita aiheita foorumeille, jotka liittyvät aiheeseen, eli vihanneksiin. Foorumeilla ja blogeilla saa paljon kävijöitä sivustolle, mutta ei ranking arvoa.

12. Kun haluat sivustosi rankingin nousevan hakukoneiden silmissä, niin pyri saamaan linkkejä erilaisilta sivustoilta, joilla on myös korkeat ranking pisteet. Voit unohtaa massiiviset linkkilistat, joissa linkit ovat upotettuina 5 polun päähän. Mielummin muutama linkki korkealle rankatulle sivustolle, kuin satoja huonosti rankatuille.

13. Jos haluat mainostaa linkkilistoissa sivustoasi, on tarkista kyseisen sivuston pagerank, mihin linkkisi on tulossa. Jos PR on 0, ei linkillä ole paljoakaan voimaa sivustosi rankkaukseen.

14. Voit myös käyttää sosiaalista verkostoa sivustosi mainostamiseen. Esimerkkinä Delicious, Twitter, Digg, Facebook, jne. Näiden hyöty on marginaalista, jos aiheesi ei ole kiinnostava ja sitä ei ole suositeltu muille.