Bingon historia

Mitä on bingo?

Kaikki tuntevat Bingo!-huudahduksen, mutta mistä itse pelissä on kysymys ja mikä on sen tarina? Tässä artikkelissa otetaan siitä selvää. Yksinkertaistaen se on peli, joka sopii kaikille, ja sitä voi pelata yksin tai yhdessä, juuri niinkuin itse haluaa. Bingossa arvotaan numeroita joko 1-75 väliltä tai 1-90 riippuen mitä versiota pelaa. Nämä arvotut numerot toivottavasti muodostavat joko vaaka-, pysty- tai kulmasta kulmaan -rivejä pelaajan omalle numeroidulle ruudukolle. Bingo-nimi juontuu siitä, että perinteisesti pelaaja huudahtaa ääneen “Bingo!”, kun ruudukkoon on ilmestynyt jokin edellä mainituista kuvioista. Se on merkki siitä, että voittaja on löytynyt. Maailmalla bingoa pelataan rahasta, mutta Suomessa pelihalleissa pelatut voitot annetaan erilaisina palkintoina, kuten lahjakortteina tai kodinelektroniikkana - myös joulukinkku on suosittu palkinto! Kuitenkin nettibingo avaa ovet ja mahdollisuudet kaikille - myös rahapeleihin.

Bingon synty

1530-luvulla Italiassa pelattiin lottoa muistuttavaa peliä, jota kutsuttiin nimellä Lo Giuoco del Lotto D’Italia, ja se oli erittäin suosittu italialaisten keskuudessa. Kyseistä peliä pelataan edelleen Italiassa perinteisesti viikonloppuisin. Italiasta peli siirtyi Ranskaan 1700-luvun loppupuolella ja sen nimi vaihtui muotoon Le Lotto. Le Lottoa tyypillisesti pelasivat rikkaat ranskalaismiehet sekä aristokraatit. Tässä versiossa on jo käytössä tuttu 27 neliön peliruudukko, johon oli merkitty numeroita 1-90:n väliltä, numeromäärä joka on säilynyt näihin päiviin asti. Ja kuten nykyään, tuolloinkin pelin isäntä huusi arvotun numeron ääneen. Mikäli pelaaja löysi numeron ruudukostaan peitti hän sen puupalasella, kunnes vaakarivi tuli täyteen voiton merkiksi. Kuitenkaan vielä tässä vaiheessa ei huudettu bingoa.

Vaikka bingo tunnetaan hauskana pelinä sitä on myös käytetty opetustarkoituksiin, esimerkiksi Saksassa se oli suosittu opetusväline 1800-luvulla, jonka avulla lapsille opetettiin esimerkiksi eläinten nimiä, tavausta ja historiaa.

Pikkuhiljaa peli kulkeutui Pohjois-Amerikkaan 20-luvulla ja sitä kutsuttiin aluksi Beanoksi. Oletettavasti nimitys on tullut siitä, että tuona aikana pelaajilla oli tapana merkitä arvotut numerot kuivilla pavuilla peliruudukkoon. Samoihin aikoihin myös muodostui traditio huutaa “Beano”, kun bingorivi tuli täyteen. Yleisesti uskotaan, että Edwin Lowe niminen leluvalmistaja törmäsi peliin sattumalta kierrellessään Georgialaisilla karnevaaleilla. Kun Lowe kuuli ensi kertaa pelaajan huutavan “Beano!”, hän sai ajatuksen alkaa kehittämään pelistä omaa versiotaan ja palasi New Yorkiin esitelläkseen pelin ystävilleen. Kerrotaan, että pelin nimi muuttui juuri yhdessä näistä Lowen järjestämissä peli-illoissa, kun hänen ystävänsä huusi innostuksissaan beanon sijaan bingo! Tämä nimitys jäi elämään, ja pelin suosio lähti kovaan nousuun. 40-luvulle tultaessa peli oli jo levinnyt koko maanosaan.

Bingo Suomeen

Ebba Forsberg -nimisellä eläinlääkärin rouvalla on ollut kunnia tuoda bingo Suomeen. Hän oli kokeillut bingon pelaamista Ruotsissa 1967 ja hän keksi, että bingon pelaaminen olisi oivallinen tapa kerätä rahaa ylivieskalaiselle Uimahalli- ja Nuorisosäätiölle. 1968 järjestettiin ensimmäinen virallinen bingotapahtuma Suomessa, ja siitä se on levinnyt erittäin suosituksi peliksi ympäri maan. Vaikka bingohallien määrä on vähentynyt 2000-luvulla, on bingo edelleen melko suosittua vanhemman väen keskuudessa. Suomesta löytyy seitsemän perinteistä bingohallia, joissa peli pyörii koneistetusti, jolloin tietokoneohjelma arpoo numerot sekä kuuluttaa bingot automaattisesti..

Tämän päivän bingo

Tänä päivänä monet rahapelit kuten pokeri, roulette tai blackjack ovat siirtyneet nettiin. Myös bingo on siirtynyt nettiin siinä missä muutkin pelit, ja samalla myös nuorempi sukupolvi on löytänyt pelin omakseen. On olemassa lukuisia eri sivustoja, jotka tarjoavat pelejä myös mobiilina. Jos nettibingo kiinnostaa, esimerkiksi Casinohuoneen bingo on hyvä paikka aloittaa peliin tutustuminen. Netissä pelaaja voi pelata joko yksin tai yhdessä muiden pelaajien kanssa. Eri pelisivustot myös tarjoavat erilaisia oheispelejä, joita pelaaja voi pelata yhdessä muiden kanssa, kuten tietovisoja. Yhteisissä peleissä on tärkeää yhteisöllisyys sekä pelaajien luomat omat bingopiirit. Vaikuttaa vahvasti siis siltä, että bingo on tullut jäädäkseen, ja vaikka sitä ei enää pelatakkaan kuivatuilla pavuilla, on se edelleen yhteisöllinen ja suosittu peli ympäri maailmaa.